De videodeurbel, mag je hiermee filmen?

22 jun. 2023

education

Al enige tijd is het een flinke hit; de videodeurbel. Na de komst van deze filmende deurbel van Ring zijn ook andere merken het gaan maken. Zo’n slimme deurbel is niet alleen handig; het kan ook dienen als beveiligingssysteem. Maar mag je wel zomaar te allen tijden jouw voortuin en de openbare weg filmen? Wij zochten het voor je uit.

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat een videodeurbel ook als een beveiligingscamera werkt, waardoor er regels zijn rondom het gebruik van videodeurbellen. Een videodeurbel kan op twee manieren werken: een deurbel kan continu filmen en de beelden hiervan opnemen of de deurbel filmt alleen op bepaalde momenten. Dit kan zijn wanneer er wordt aangebeld, maar ook wanneer de deurbel beweging detecteert. Vaak is een videodeurbel automatisch zo ingesteld dat het slechts filmt wanneer er wordt aangebeld of wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Je dient dan zelf de instellingen aan te passen om de deurbel altijd te laten filmen en alles op te nemen. De video wordt dan opgeslagen in de Cloud.

Voor het juridische gedeelte is het belangrijk om een onderscheid te maken. Wanneer je alleen je eigen terrein filmt, is er geen privacywetgeving van toepassing. Dit is anders wanneer je het terrein van de buren en/of de openbare weg filmt. Het is namelijk zo dat wanneer je mensen filmt via een videodeurbel, je persoonsgegevens aan het verwerken bent.

Tips

1.    Overleg met de buren.
De kans is groot dat je een gedeelte van de voortuin van de buren in beeld hebt of zelfs hun voordeur. Overleg daarom eerst met de buren; leg uit waarom je voor een videodeurbel hebt gekozen en vraag aan hen of zij het oké vinden dat er gefilmd wordt.

2.    Informeer
Het is belangrijk dat je zo transparant mogelijk bent over je videodeurbel en dat je mensen informeert over het feit dat ze worden gefilmd. Vaak worden er stickers meegeleverd die je kunt opplakken. Ook is het belangrijk dat je de deurbel in het zicht plaatst.

3.    Kies voor real-time video
Zorg ervoor dat de deurbel alleen filmt wanneer er wordt aangebeld of wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

4.    Bewaar de beelden niet
Wanneer je de beelden niet bewaart, worden zij niet geüpload naar de Cloud en waarborg je de privacy van anderen. De Cloud is namelijk niet altijd even betrouwbaar gebleken.

Er is geen twijfel over mogelijk dat de videodeurbel een handige uitvinding is. Met de bovenstaande tips kun je er volop conform de regelgeving gebruik van maken!


Auteur: Indy Flipsen

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.