Discussie om onbewijsbare whiplash: wie heeft er gelijk?

26 jan. 2023

Bij Fyner krijgen we in de winterperiode ontzettend veel letselschadezaken binnen, bijvoorbeeld als iemand slachtoffer is geworden in het verkeer of een ongeluk heeft gemaakt op de piste tijdens een mooie wintersport vakantie. Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Een conflict waarover veel discussie ontstaat is de whiplash. Het is onbewijsbaar en daarom ook een uitdaging om de kosten verhalen bij de tegenpartij. Hoe kun je dit het beste aanpakken? We leggen het je graag uit in dit mini blog.


Wat is whiplash?

Het meest voorkomende letsel wat wij bij Fyner behandelen is whiplash. Maar wat is een whiplash nu eigenlijk?

Een whiplash ontstaat door een verrekking van je nekspier. Het hoofd maakt als het ware een slingerbeweging van achteren naar voren of van achteren naar opzij. De klachten die hierbij horen zijn hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. In sommige gevallen is er ook sprake van concentratieproblemen.

Hoe zit het met aansprakelijkheid voor het ongeluk?

Voor de aansprakelijkheid is de toedracht van het ongeval belangrijk. Hieruit blijkt wie de verkeersfout heeft gemaakt. Als vaststaat dat de verkeersfout door de wederpartij is gemaakt, is deze partij aansprakelijk. Hierna kun je jouw (letsel)schade gaan verhalen op de wederpartij.

Is dit te bewijzen?

Wij zien regelmatig dat er bij whiplash letsel discussies kunnen ontstaan met een wederpartij. Om jouw schade te kunnen verhalen is het noodzakelijk dat wij kunnen onderbouwen dat de klachten zijn ontstaan door het ongeluk en niet door iets anders. In iedere letselschadezaak schakelen wij hiervoor artsen in die de klachten beoordelen. Het lastige bij een whiplash is dat op een MRI of CT-scan geen medische afwijkingen zichtbaar zijn. Maar in de tussentijd heb je wel degelijk klachten. En nu?

Om een dergelijke zaak te winnen moet je het volgende kunnen aantonen:

  1. Er vindt een structureel patroon van klachten plaats.

  2. Deze klachten zijn niet ingebeeld of verzonnen.

  3. Er is geen andere verklaring voor deze klachten dan het ongeluk.

Tips:

Om jouw schade goed te kunnen verhalen is het medisch dossier dus heel belangrijk. Ga bij klachten naar de huisarts, vraag om een verwijzing naar de fysiotherapeut en laat je regelmatig behandelen. Op die manier verzamel je bewijs dat je op een later moment kunt gebruiken tegen de wederpartij.

Heb je behoefte aan juridische ondersteuning voor letselschade?
Neem gerust contact op met ons. We staan je graag te woord.

Auteur: Eveline de Beer

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.