Oproepcontracten verder afgebouwd; het einde van het nulurencontract

21 jul. 2023

Al enkele jaren heerst er in de samenleving en in de politiek de vraag naar meer zekerheid voor werknemers. Mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt dienen geholpen te worden en flexwerkers moeten beter worden beschermd. De laatste ontwikkeling hierin is het voornemen om nulurencontracten te gaan verbieden. Het wetsvoorstel is vorige week in internetconsultatie gegaan, wat betekent dat iedereen via het internet zijn mening erover kan geven. 

Het nulurencontract is een contract waarbij er geen uren zijn vastgesteld. Dit is fijn voor de werkgever; zij hoeft immers slechts de uren uit te betalen die ook daadwerkelijk gewerkt worden, met een minimum van 3 uur per oproep. Maar ook voor de werknemer kan een nulurencontract wenselijk zijn, nu er veel minder verplichtingen aan zijn verbonden vergeleken met een normale arbeidsovereenkomst. Het nulurencontract is een oproepcontract, wat betekent dat je moet komen werken als jouw werkgever jou minstens 4 dagen van tevoren oproept. Omgekeerd moet de werkgever jou oproepen indien er voor jou werk beschikbaar is. Na 12 maanden is de werkgever verplicht om een aanbod te doen aan de werknemer van een arbeidsovereenkomst met vaste uren voor ten minste het gemiddeld aantal gewerkte uren. 

Het wetsvoorstel bevat een verbod op oproepcontracten – en dus ook het nulurencontract. Dit betekent simpelweg dat nulurencontracten niet meer aangeboden mogen worden. Een uitzondering hierop geldt voor scholieren en studenten die een bijbaan hebben. In plaats daarvan komt er een basiscontract met een minimum aantal uur, die ook stabiel uitbetaald wordt. De werkgever kan het basiscontract omzetten naar een vast contract. 

Met deze grote verandering wordt er weer een stap gezet naar een arbeidsklimaat met meer zekerheid voor werknemers. Langzaam maar zeker neemt de flexibiliteit af ten behoeve van de verbetering van de kwetsbare positie van flexwerkers.  

Vraag je je af wat dit voor jou als werknemer of als werkgever betekent? Neem dan contact op met Fyner, onze juristen helpen je graag verder.  

Auteur: Indy Flipsen

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.