Veelgestelde vraag: Mijn verlofaanvraag is geweigerd, wat moet ik doen?

22 mei 2023

Het is weer bijna zo ver: zomervakantie! Je hebt net helemaal je zinnen gezet op een bepaalde vakantie, of misschien heb je zelfs al een vakantie geboekt, wanneer je werkgever je vertelt dat hij jouw vakantie-aanvraag weigert. Je bent enorm teleurgesteld; je had je immers op deze vakantie verheugd en zit met je gedachten al tussen de palmbomen. Jouw werkgever mag je verlofaanvraag alleen maar weigeren om drie redenen:

Zwaarwegend bedrijfsbelang

Je werkgever mag je verlofaanvraag weigeren wanneer er sprake is van een “zwaarwegend bedrijfsbelang”. Een voorbeeld hiervan is dat je collega’s al een goedgekeurde vakantie hebben staan, waardoor er onderbezetting zou ontstaan als jij ook met verlof zou gaan.

Afwijkende afspraken

Het kan zijn dat er afspraken zijn gemaakt rondom de perioden dat er vakantie opgenomen kan worden. Hierdoor kan het zijn dat je verplicht bent om vakantie op te nemen tijdens bepaalde perioden. Een bekend voorbeeld hiervan is de bouwvak. Een afwijkende afspraak kan ook andersom werken: je mag dan geen vakantiedagen opnemen tijdens een bepaalde periode, bijvoorbeeld tijdens een seizoenspiek. Deze afspraken kun je terugvinden in je arbeidsovereenkomst of in de cao.

Voldoende vakantiedagen

Het is belangrijk om goed na te gaan of je nog wel genoeg vakantiedagen hebt voor je vakantie. Ook dit kun je terugvinden in je arbeidsovereenkomst.

Tot slot is het nog belangrijk om te weten dat jouw werkgever in beginsel verplicht is om binnen twee weken nadat jij de aanvraag hebt ingediend, schriftelijk te reageren. Indien hij dit niet doet, is jouw aanvraag goedgekeurd.

Is je verlofaanvraag geweigerd en kom je er met je werkgever niet aan uit? Neem dan contact op met Fyner; onze juristen helpen je graag.

Auteur: Indy Flipsen

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.