Veelgestelde vraag: Wanneer mogen incassokosten worden gerekend?

19 jan. 2023

Bij Fyner krijgen we regelmatig vragen over incassokosten. En logisch ook, veel mensen krijgen er vroeg of laat een keer mee te maken. Wanneer mogen incassokosten worden gerekend en hoe hoog mogen deze kosten dan zijn? In dit mini blog vertellen we je alle informatie die je nodig hebt om te weten wat jouw rechten zijn.


Wat zijn incassokosten?

Incassokosten zijn kosten die worden gemaakt om een vordering te innen. Het gaat hierbij in principe om pogingen een vordering te innen vóórdat een procedure bij een rechter wordt gestart. Deze kosten mogen onder bepaalde voorwaarden in rekening worden gebracht. Hierna lees je welke voorwaarden dit zijn.


Incassokosten in rekening brengen, vanaf wanneer mag dat?

Op het moment dat de betalingstermijn van een factuur is verstreken kan er een herinnering (aanmaning) worden gestuurd. Indien er na deze herinnering alsnog niet wordt betaald dan mogen incassokosten in rekening worden gebracht.

 

Wat moet er in een herinnering staan?

In een herinnering wordt aan de debiteur gemeld dat hij/zijn een termijn van 14 dagen heeft om alsnog te betalen. Er wordt daarbij ook aangegeven dat bij de volgende aanmaning incassokosten in rekening worden gebracht en hoe hoog die incassokosten gaan zijn.

 

Hoe hoog mogen incassokosten zijn?

De hoogte van de incassokosten hangen af van het factuurbedrag. Online zijn veel rekentools te vinden om eenvoudig de hoogte van de incassokosten uit te rekenen.

Wil je zelf uitrekenen wat de incassokosten zijn?

Bekijk hier een betrouwbare hulptool:  www.schuldinfo.nl


Wil je liever dat 1 van onze juristen ernaar kijkt? Dat kan natuurlijk ook.

Auteur: Koen van de Kerkhof

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.