Veelgestelde vraag: Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

16 jun. 2023

education

Fyner is een juristenkantoor wat betekent dat er juristen – dus geen advocaten – werkzaam zijn bij ons. Een vraag die wij vaak krijgen is “wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?”. Hoog tijd om daar een blogpost aan te wijden dus.

Het korte antwoord: iedere advocaat is ook jurist, maar niet iedere jurist is ook advocaat. Advocaat is een beschermde titel. Een jurist met een universitaire master in de rechtsgeleerdheid, kan advocaat worden door beëdigd te worden door de rechtbank en vervolgens de verplichte Beroepsopleiding Advocaten af te ronden. Deze opleiding, die naast de dagelijkse praktijk wordt gevolgd, duurt twee jaar. Advocaat worden is een keuze: sommige juristen streven naar een carrière als advocaat, andere juristen niet. Dit kan verschillende, uiteenlopende redenen hebben.

Hoewel de lat om advocaat te worden dus vrij hoog ligt, kunnen juristen tot op zekere hoogte precies hetzelfde als advocaten. In bepaalde gevallen stelt de wet bijstand door een advocaat echter verplicht. Als vuistregel: bijstand door een advocaat is verplicht bij procedures voor de rechtbank waar het gaat om een bedrag van meer dan € 25.000,00. Dit plafond geldt, uitzonderingen daargelaten, niet bij zaken op het gebied van consumentenkoop, arbeidsrecht, bestuursrecht en huurrecht. Ook is bijstand door een advocaat verplicht bij zaken op het gebied van onder meer strafrecht, familierecht, erfrecht en in hoger beroep.

Buiten de in de wet geregelde gevallen, kan een jurist precies hetzelfde als een advocaat: het behartigen van de belangen van zijn cliënt, adviseren, onderhandelen en het bepleiten van een zaak voor de rechter als het tot een zitting komt. De ervaring leert dat bijstand door een advocaat in deze zaken geen meerwaarde heeft vergeleken met bijstand door een jurist. Een bijkomend voordeel is dat bijstand door juristen meestal goedkoper is dan bijstand door een advocaat én dat, zo leert de ervaring, over het algemeen voortvarender werken.

Hebt u een juridisch geschil? Neem dan gerust contact op met Fyner. Onze juristen helpen je graag verder. Al onze juristen hebben een universitaire master in de rechtsgeleerdheid afgerond en mogen zich meester in de rechten noemen. Daarnaast volgen onze juristen regelmatig cursussen om hun kennis en kunde op peil te houden. Hierdoor ben je verzekerd van rechtsbijstand van hoge kwaliteit.

Auteur: Jeroen Bakker

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.