Werknemer misdraagt zich tijdens carnaval; Is dit een reden voor ontslag?

22 feb. 2023

Wangedrag van een werknemer tijdens carnaval, reden voor ontslag?

Het afgelopen weekend was het weer carnaval. Als Brabants kantoor uiteraard een feestje wat wij niet overslaan. Carnaval is een feest wat bekend staat om verkleden, een beetje gek doen en waar de alcohol rijkelijk vloeit. Maar wat nu als jouw werknemer zich (ernstig) misdraagt tijdens carnaval, is dit een reden voor ontslag? Denk hierbij aan dat een werknemer zich schuldig maakt aan een vechtpartij of iets te handtastelijk wordt naar andere feestvierders?

In het arbeidsrecht dient een onderscheid gemaakt te worden tussen (wangedrag) tijdens werkzaamheden en in privé tijd. De basisregel die in het arbeidsrecht geldt is dat een werknemer aanwijzingen van zijn werkgever moet opvolgen. Dit heeft te maken met het uitgangspunt van goed werknemerschap. Wat een werknemer in privé tijd doet, daar heeft een werkgever in principe geen zeggenschap over. Dit kan anders zijn als er een relatie is tussen het wangedrag en de werkzaamheden die de werknemer verricht.

De vraag of wangedrag van een werknemer tijdens carnaval kan leiden tot een ontslag op staande voet is niet makkelijk te beantwoorden. Het is namelijk niet zwart-wit en afhankelijk van de situatie waarin het zich voordoet. Hebben deze negatieve gedragingen invloed op het functioneren van de werknemer of de verhoudingen op de werkvloer? Is de goede naam van de werkgever hierdoor aangetast?

Wanneer kan hier sprake van zijn?

·         Meerdere werknemers raken tijdens carnaval betrokken bij een vechtpartij of aanranding. In dat geval is de impact voor de werkgever groter dan wanneer het om één werknemer gaat;

·         De goede naam van de werkgever is door dit wangedrag ernstig aangetast. Neem als voorbeeld foto’s en filmpjes die hierover op Instagram of Facebook rondgaan, waarbij ook de naam van werkgever genoemd wordt;

·         De werknemer heeft een voorbeeldfunctie, denk hierbij functies als werkzaam bij de politie, justitie, defensie of in het onderwijs.

·         Als in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek uitdrukkelijk bepaald (wan)gedrag in privé tijd is verboden.

Tip: Wil je weten of hier afspraken over zijn gemaakt binnen jouw organisatie? Kijk dan in de arbeidsovereenkomst of in het personeelshandboek.

Heb je behoefte aan juridische advisering hierover? Neem gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Auteur: Eveline de Beer

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg de scherpste juridische tips binnen.